Całe pomidory w słoikach na zimę ?

Istnieje kilka sposobów na przechowywanie zbiorów pomidorów w słoikach na zimę. Ze względu na niską kwasowość pomidorów najlepiej sprawdza się metoda kąpieli wodnej. Będziesz potrzebować urządzenia do gotowania w kąpieli wodnej. Gdy już masz puszkę do kąpieli wodnej, możesz zacząć przygotowywać pomidory. Zbierz dojrzałe pomidory i napełnij nimi słoiki. Po zakończeniu puszkowania wyczyść słoiki. W tym artykule znajdziesz szczegółową instrukcję przygotowania pomidorów w słoikach.

Metoda kąpieli wodnej
Ta metoda jest znana jako metoda kąpieli wodnej dla całych pomidorów w słoikach. Metoda ta była pierwotnie popularna w czasie wojny i zachęcała ludzi do zachowywania żywności na zimę. Pomidory to wieloletnia nadwyżka. Konserwowanie ich na zimę może dać Ci smak świeżego pomidora bez problemów związanych z przechowywaniem pomidorów w lodówce. W zależności od upodobań możesz używać obu sposobów.

Zbieranie dojrzałych pomidorów
Jeśli planujesz przechowywać dojrzałe pomidory na zimę, oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci zachować ich świeżość na jak najdłużej. Przede wszystkim upewnij się, że pomidory są w pełni dojrzałe. Powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce, żeby enzymy wytwarzające smak nadal działały prawidłowo. Po drugie, przechowuj pomidory stroną z szypułką w dół, aby nie przepuszczały powietrza i wilgoci. Po trzecie, przechowuj je w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. W tym czasie pamiętaj, żeby wyjąć je z lodówki i pozwolić im wrócić do temperatury pokojowej. Przechowywanie pomidorów w lodówce nie jest dla nich szkodliwe, ale pogarsza ich jakość.

Napełnianie słoików pomidorami
Przygotowanie słoików z domowymi pomidorami w puszkach to jeden z najprostszych sposobów na zgromadzenie zapasów smacznych sosów pomidorowych w zimie. Po przygotowaniu słoików możesz je przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez okres do jednego roku. W zależności od wielkości słoików, możesz chcieć podwoić przygotowaną ilość. Aby uniknąć rozwoju bakterii, będziesz potrzebować wysokiej jakości pokrywki i wysokiej jakości pojemnika do konserwowania. Z tej metody powinno wyjść 7 kwartałów całych pomidorów.

Czyszczenie słoików po konserwowaniu
Kiedy skończysz konserwować pomidory na zimę, musisz odpowiednio oczyścić słoiki. Na początek umieść słoiki w małym rondlu z około półcalową warstwą wody. Skręć ogień do niskiego poziomu i doprowadź do wrzenia. Gdy woda jest jeszcze gorąca, dodaj do niej łyżkę stołową octu. Wlej tyle wody, aby przykryć słoiki, pozostawiając około centymetra wody między pokrywkami.

Dostosowywanie wysokości nad poziomem morza do konserwowania
Jeśli mieszkasz w klimacie wysokogórskim, być może będziesz musiał dostosować czas gotowania całych pomidorów przed puszkowaniem. Na większych wysokościach powietrze jest rzadsze, więc woda może nie osiągnąć normalnej temperatury wrzenia. Jeśli nie uda się osiągnąć normalnej temperatury wrzenia, w wodzie mogą pozostać niepożądane patogeny, które mogą się namnożyć i spowodować zatrucie pokarmowe. Na szczęście puszkowanie można przeprowadzić bezpiecznie i skutecznie w domowej kuchni.

Image by Anelka from Pixabay

Dodaj komentarz

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare