Jak piec ziemniaki w piekarniku ?

Podczas pieczenia ziemniaków należy pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Po pierwsze, piekarnik powinien być rozgrzany do temperatury 350F. Po osiągnięciu tej temperatury włóż ziemniaki do piekarnika i piecz przez piętnaście do dwudziestu minut. Po tym czasie możesz dodać do nich swoje ulubione dodatki, takie jak ser, bekon i kwaśna śmietana. Upieczone ziemniaki łatwiej się je je, gdy są ciepłe, więc pamiętaj, żeby często sprawdzać, czy są gotowe.

Metoda „ustaw i zapomnij
Jednym ze sposobów na ułatwienie pieczenia ziemniaków w mundurkach jest zastosowanie metody „Ustaw i zapomnij”. Najlepiej robić to w dzień, w którym nie będzie Cię w pobliżu, żeby ich pilnować. Możesz zacząć gotować ziemniaki nawet dwie godziny przed planowanym podaniem. Następnie po prostu wyjmij je z piekarnika, gdy będą idealnie upieczone i ciesz się nimi! Aby zaoszczędzić czas i energię, możesz zacząć gotować ziemniaki do dwóch godzin przed podaniem.

Jeśli wolisz mieć chrupiącą skórkę, zawiń ziemniaki w folię aluminiową przed włożeniem do piekarnika. Pamiętaj, by obrócić je w połowie pieczenia. Kiedy ziemniaki będą gotowe, rozgnieć je widelcem i ręcznikiem papierowym. Jednym ze sposobów na zrobienie tego jest użycie metalowego szpikulca. Jessica Gavin robiła to kilka razy i dzieli się z nami kilkoma wskazówkami.

Najlepsze pieczone ziemniaki to ziemniaki russet
Aby uzyskać najlepsze pieczone ziemniaki, wybierz russet potatoes, które mają dużą zawartość skrobi, grubą skórkę i puszyste wnętrze. Upieczone ziemniaki są gotowe, gdy widelec łatwo się w nie wsuwa i wysuwa. Ziemniaki russet to tradycyjne pieczone ziemniaki, które możesz podawać do wielu różnych potraw. Niezależnie od tego, z jakim daniem je podasz, będą stanowiły pyszny posiłek.

Jeśli chodzi o wybór odpowiedniego ziemniaka, russety mają najlepszy smak. Ich skrobiowe wnętrze doskonale nadaje się do pieczenia. Russety są również znane jako ziemniaki woskowe i zazwyczaj są najlepsze do pieczenia z rozmarynem. Wybór najlepszego ziemniaka do dania zależy od tego, jak długo zamierzasz je piec. Kiedy już wybierzesz odpowiedni rodzaj, zacznij piec i ustaw minutnik na około godzinę.

Sprawdzanie, czy ziemniaki są ugotowane
Pilnowanie temperatury ziemniaków jest najważniejszym krokiem do ich idealnego upieczenia. Powinna ona mieścić się w przedziale 205-212 stopni Fahrenheita. Jeśli są niedogotowane, będą twarde, podczas gdy te przegotowane będą lepkie i gumowate. Aby ustalić właściwą temperaturę, użyj termometru z sondą. Jeśli w Twoim piekarniku nie ma termometru z sondą, możesz użyć szpikulca. Jeśli nakłujesz środek ziemniaka, powinien on być miękki, ale nadal trzymać swój kształt.

Aby sprawdzić, czy ziemniaki w piekarniku są ugotowane, wystarczy je ścisnąć. Powinny być nadal jędrne i chrupiące, ale powinny lekko się uginać przy ściskaniu. Jeśli nie jesteś pewien, włóż termometr kuchenny do środka ziemniaka. Temperatura powinna wynosić co najmniej 100 stopni Celsjusza, aby uznać je za w pełni ugotowane. Jeśli używasz kuchenki mikrofalowej, powinieneś zapoznać się z instrukcją obsługi dołączoną do urządzenia. Pamiętaj, że czas gotowania tego samego rodzaju ziemniaków może się nieznacznie różnić.

Najlepsze dodatki do pieczonych ziemniaków
O ile sam ziemniak nie jest problemem, o tyle tradycyjne dodatki do niego są często niezdrowe. Zamiast rozdrabniać resztki ziemniaków i dodawać do nich niezdrowe składniki, wypróbuj te zdrowsze dodatki do pieczonych ziemniaków. Pieczone ziemniaki są świetnym sposobem na przygotowanie posiłku, ponieważ możesz je ugotować wcześniej i przechowywać osobno w lodówce. Kiedy będziesz gotowy do podania, wystarczy, że je podgrzejesz i będziesz się nimi delektować!

Aby nadać pieczonym ziemniakom elegancki charakter, użyj kwaśnej śmietany, creme fraiche, kremowego serka lub mascarpone. Możesz też użyć różnych serów, takich jak cheddar czy parmezan. Kiedy już wybierzesz dodatki, wmieszaj je w miąższ ziemniaka, a następnie dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Upieczone ziemniaki są gotowe do podania po napełnieniu.

Czas pieczenia
Aby upiec ziemniaki w piekarniku, musisz zacząć od ich dokładnego umycia. Następnie musisz je osuszyć i nakłuć widelcem. Umieść ziemniaki na blasze do pieczenia i skrop je olejem rzepakowym. Piecz ziemniaki przez około 45 minut. Miąższ powinien być miękki, a ziemniaki powinny mieć około 200 stopni Fahrenheita. Po upieczeniu rozetnij je i wypuść parę, aby zapobiec powstawaniu gumy.

Aby prawidłowo ugotować ziemniaki w mundurkach, musisz najpierw przygotować ziemniaki. Możesz to zrobić, umieszczając je na blasze do pieczenia z drucianym stojakiem. Dzięki temu powietrze będzie krążyć wokół ziemniaków, co sprawi, że całość będzie chrupiąca. W przeciwnym razie skórka będzie pękać, a ziemniaki nie będą smakować dobrze. Upewnij się, że temperatura piekarnika wynosi powyżej 190 stopni Fahrenheita, aby uzyskać najlepsze rezultaty.

Wielkość ziemniaków
Aby określić idealny rozmiar ziemniaków do marynaty, zacznij od sprawdzenia ich wewnętrznej temperatury. Średni lub duży ziemniak powinien mieć co najmniej sto sześćdziesiąt stopni Fahrenheita (180-200oC), a jego skórka powinna być lekko chrupiąca. Ziemniak powinien być również jędrny, ale miękki w dotyku i mieć puszyste, białe wnętrze. Jeśli nie jest wystarczająco ugotowany, stanie się suchy i twardy. Aby ocenić, czy ziemniak jest gotowy, delikatnie ściśnij go.

Jedząc ziemniaki w mundurkach, pamiętaj, żeby wybrać takie, które są jednolitej wielkości i pokryte skórką z soli. Ziemniaki o jasnej barwie mogą się zazielenić i wytworzyć substancję chemiczną zwaną solaniną, która jest toksyczna i może spowodować chorobę, jeśli zjesz ją w nadmiarze. Aby temu zapobiec, umieść ziemniaki na środkowej półce piekarnika na dziesięć do piętnastu minut. Ziemniaki o jednolitym rozmiarze będą się gotować bardziej równomiernie, co ułatwi ich napełnianie różnymi nadzieniami.

Image by Marko Paakkanen from Pixabay

Dodaj komentarz

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare