Jest kilka sposobów na przechowywanie pomidorów, a jednym z nich jest ich zamrożenie. Proces ten można przeprowadzić w w zamrażarce i nie wymaga on żadnego specjalnego sprzętu. Jest to wygodne rozwiązanie dla tych z nas, którzy nie mają zbyt wiele miejsca i muszą trzymać pomidory w lodówce przez dłuższy czas. Mrożone pomidory nie będą dobre na kanapki ale nadadzą się do sosów czy innych potraw
Pomidory można też przechowywać w lodówce, usuwając z nich szypułki, które spowalniają proces dojrzewania.
Aby maksymalnie wydłużyć żywotność pomidorów, włóż je do lodówki, gdy tylko osiągną najdojrzalszą fazę. Po wyciągnięciu z lodówki pozostaw je w temperaturze pokojowej na kilka godzin, a nawet na całą noc. Dzięki temu przywrócisz im enzymy wytwarzające smak.
Pomidorów nie należy myć przed przechowywaniem, ponieważ wilgoć na dojrzałym pomidorze może spowodować jego gnicie. Pomidory powinny być przechowywane stroną z szypułką w dół, a ramionami do góry. Dzieje się tak dlatego, że część łodygowa jest najmocniejszą częścią pomidora i jest mniej podatna na obicia.
Na koniec upewnij się, że pomidory nie są przechowywane razem z innymi owocami i warzywami, ponieważ gaz etylenowy wytwarzany przez te produkty może przyspieszyć proces starzenia się pomidorów.
Użycie plastikowej torebki zapobiegnie skwaśnieniu pomidora. Zawiń je w papierowy ręcznik, by wchłonął wilgoć. Pomidory powinny być zużyte w ciągu kilku dni od zakupu. Jeśli nie zużyjesz pomidorów od razu, możesz je zamrozić.
Pomidory nie lubią długo przebywać w niskiej temperaturze, a jeśli tak się stanie, stracą swój smak.