Jakie są korzyści z jedzenia grzybów?
Grzyby występują na całym świecie i można je jeść na surowo lub gotować.
Grzyby są niskokaloryczne, ale zawierają też trochę białka. Są zwykle używane jako składnik potraw, ale w dzisiejszych czasach ludzie używają ich jako dania głównego.
Jedzenie grzybów jest dobre dla zdrowia, ponieważ wiadomo, że mają wiele korzyści zdrowotnych. Wykazano, że wzmacniają układ odpornościowy, a nawet zwalczają komórki rakowe!
Jakie są zagrożenia związane z jedzeniem grzybów?
Jedzenie grzybów może być ryzykowne. Niektóre gatunki grzybów są trujące dla ludzi i powodują zatrucie. Gatunki te nazywane są Amanita phalloides, co jest również znane jako „czapka śmierci”. Objawy zatrucia czapeczką śmiertelną obejmują gorączkę, wymioty, biegunkę, niewydolność wątroby i niewydolność nerek.
Czy wszystkie rodzaje grzybów mają taką samą wartość odżywczą?
Istnieje wiele różnych rodzajów grzybów. Niektóre są jadalne, a inne toksyczne. Na przykład Amanita muscaria to grzyb, który po spożyciu powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe i śmierć u niektórych osób, podczas gdy wykazano, że Agaricus bisporus, pieczarka biała, pomaga zmniejszyć czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Różne rodzaje grzybów mają różne wartości odżywcze, ponieważ pochodzą z różnych rodzin i rosną w różnych środowiskach.
Czy gotowanie wpływa na wartość odżywczą grzybów?
Gotowanie powoduje zmianę wartości odżywczej grzybów. Gotowanie spowoduje, że organizm przetrawi składniki odżywcze zawarte w grzybach, a to może zmniejszyć ilość dostępnych składników odżywczych.
Gotowanie ułatwia również naszemu organizmowi przyswajanie składników odżywczych z grzybów, ale zależy to również od tego, z czym je gotujemy. Jeśli ugotujemy je z masłem i czosnkiem, nasz organizm będzie łatwiej je przyswoić i przyswoić więcej tych minerałów i witamin.
Image by Pål Karlsen from Pixabay