Z jakiej mąki bezglutenowej upiec kruche ciasto?

Jaka jest najlepsza mąka bezglutenowa do pieczenia kruchego ciasta? Guma ksantanowa, jajko, uniwersalna mieszanka mąki GF czy mąka krucha GF? Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci wybrać tę najlepszą. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, który z nich najlepiej nadaje się do Twoich potrzeb. Będziesz zadowolony, gdy dowiesz się, jak zrobić najlepsze możliwe ciasto bezglutenowe.

Guma ksantanowa
Guma ksantanowa jest używana w wielu przepisach jako środek zagęszczający. Ten dodatek nie jest naturalny, ale stanowi produkt uboczny fermentacji cukru kukurydzianego przez bakterie zwane Xanthomonas campestris. Bakterie te rozkładają cukier na gumę ksantanową, a pozostały osad jest suszony i mielony na proszek.

Oprócz stabilizowania poziomu glukozy, guma ksantanowa przyczynia się do zwiększenia elastyczności ciasta. Brak gumy ksantanowej powoduje, że ciasto jest kruche, twarde i trudno się z nim pracuje. Dlatego konieczne jest wybranie mieszanki mąki, która zawiera gumę ksantanową. Na szczęście na rynku jest kilka marek, z których każda ma swoje zalety.

Guma ksantanowa stosowana w bezglutenowym cieście kruchym służy do poprawy tekstury ciasta. Używana w nadmiarze, guma ksantanowa może sprawić, że wypieki staną się lepkie lub gumowate. Jeśli obawiasz się, że guma ksantanowa może wpłynąć na teksturę gotowego produktu, spróbuj zastąpić ją w swoich przepisach gumą guar. Pamiętaj jednak, że jest to delikatny proces i musisz mieć odpowiedni sprzęt i wiedzę, aby uzyskać bezglutenowe kruche ciasto.

Jajko
Jeśli przygotowujesz ciasto na specjalną okazję, możesz pokusić się o użycie bezglutenowego kruchego ciasta. Jednak ten przepis może być trudny do wykonania. Podczas gdy mąka pszenna jest bardzo miękka i łatwo się z nią pracuje, mąka bezjajeczna jest twarda i może być krucha. Do przygotowania ciasta będziesz potrzebował dodatkowej mąki, wody i tłuszczu. Weganie mogą też użyć jajka lnianego, które robi się, mieszając zmielone nasiona lnu z wodą. Upewnij się tylko, że mieszanina zgęstnieje na 5 minut przed przystąpieniem do pieczenia.

Kiedy już przygotujesz mąkę, masło i jajka, możesz zacząć przygotowywać kruche ciasto. Zacznij od ugniatania ciasta rękami, aż będzie kruche i gładkie. Następnie dodaj jajko. Pamiętaj, by użyć płynu do płukania jajek, by ciasto było gładkie i miękkie. Możesz również dodać 1/2 szklanki wiórków czekoladowych. Do ciasta użyj oleju kokosowego lub słonecznikowego, ponieważ oba są neutralne i nie wchodzą w reakcje. Oliwa z oliwek nada ciastu gorzki smak.

Uniwersalna mieszanka mąki bezglutenowej
Jeśli masz ochotę na kawałek kruchego ciasta, spróbuj użyć uniwersalnej mieszanki mąki bezglutenowej. Możesz jej użyć nawet do przygotowania pikantnych i słodkich wersji tego klasycznego przepisu. Oto jak. Najpierw przygotuj ciasto. Powinno być bardzo gęste, żeby nie pękało podczas pieczenia. Następnie przykryj je folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Tworząc własne bezglutenowe ciasto na ciasto, powinieneś zacząć od podstawowej mieszanki mąk bezglutenowych. Taka mieszanka mąki zawiera tapiokę i sorgo, które nadają ciastu lekką konsystencję. Ponadto mąki z sorgo i tapioki dodają ciastu neutralnego smaku i białka. Inne składniki to mąka ziemniaczana, mąka z bobu i guma ksantanowa, która jest rodzajem gumy celulozowej wiążącej gluten i wodę.

Mąka do ciast GF
Kiedy przygotowujesz bezglutenowe kruche ciasto, dodaj niewielką ilość wody. Dzięki temu ciasto nie będzie się kruszyć podczas wałkowania. Dokładna ilość wody będzie zależała od rodzaju mąki oraz wilgotności i zawartości tłuszczu w mieszance ciasta. Pamiętaj, aby dodawać po trochu wody i pracować od środka na zewnątrz. Zbyt duża ilość wody spowoduje, że ciasto będzie twarde i kruche. Aby tego uniknąć, dodawaj wodę powoli, po łyżeczce.

Mieszając tłuszcz, masło lub oba rodzaje tłuszczu, dodawaj je stopniowo, zaczynając od połowy całkowitej ilości masła i smalcu. Uważaj na mieszankę, ponieważ gorące palce mogą utrudniać wcieranie tłuszczu w mąkę. Jeśli pieczesz duże placki z przykrywką, powinieneś podwoić przepis na ciasto. Do przygotowania bezglutenowego kruchego ciasta dobrze sprawdza się robot kuchenny. Nie zaleca się jednak używania miksera, ponieważ nie można w nim uzyskać pożądanej konsystencji bułki tartej.

Image by Steve Buissinne from Pixabay

Dodaj komentarz

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare